Teljeskörű szemészeti vizsgálat

Szemészeti magán szakrendelésünkön a látásproblémák mellett, a gyulladásos szembetegségek diagnosztizálásával, valamint annak kezelésével is foglalkozunk.

Milyen tünetekkel forduljunk szemészhez?


  • Látásromlás esetén
  • Homályos látás esetén
  • Látótér kiesés esetében
  • Bevörösödött, gyulladt szemnél
  • Amennyiben duzzanat keletkezett a szem környékén
  • Rendszeres szemszárazság esetén
  • Úszkáló homályok, vagy fényvillanások észlelésekor
blank

Hogyan zajlik a szemészeti szakvizsgálat?


A szaruhártya a szem első nagy törőközege, egy nagyon érzékeny, idegvégződésekkel teli része.

Ha megsérül, akkor hegesen gyógyul, ami homályos látást okozhat. A szaruhártya megsérülhet nem megfelelő kontaktlencse-használat, a szemet érő mechanikai behatás, vagy mérgező folyadék szembe kerülése miatt. A szaruhártya-vizsgálat segítségével megismerjük a szaruhártya állapotát, ezenkívül görbületét és fénytörési hibáját is meghatározzuk. Kiderülhet szaruhártya-egyenletlenség vagy asztigmia. A vizsgálat fájdalommentes és nem tart tovább 3-4 percnél.

Látásminőség romlással járnak legtöbbször a fénytörési hibák.

A szem egy rendkívül érzékeny szerkezet, amin a legapróbb elváltozások is fénytörési hibákhoz vezetnek. Akkor beszélünk fénytörési hibáról, ha a szemünkben a szaruhártya és a szemlencse nem képes éles képet létrehozni a látóideghártyán.

A színtévesztés vagy színvakság feltárása.

Színlátásunkat alapvetően két képesség mentén határozzuk meg: szín-identifikáció, ami a színek helyes elnevezését takarja, valamint a színdiszkrimináció, ami a színek megkülönböztetését.
A színtévesztők a színeket másképpen látják, mint az ép színlátással rendelkező emberek attól függően, hogy mely és hány csapjukkal van probléma a szemükben.
A színtévesztésnek több típusa van, amiből a leggyakoribb a Protos és Deutéros receptorok anomáliája (Protanomália, Protanópia, Deuteranomália, Deuteranópia)

Ma már a nagyobb és a kisebb vállalatoknál is a munka java része képernyő vagy monitor előtt zajlik, aminek értelemszerűen egészségügyi hatása van a látásunkra nézve.

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI.3.) EüM rendelet szabályozza a munkáltató kötelezettségeit és a munkavállaló jogait a felvetett kérdéssel összefüggésben.
A Régiposta Optikában lehetősége van a képernyő előtti munkavégzéshez kapcsolódó szűrővizsgálatra, amelyről a munkáltatónak szükséges igazolást állítunk ki.

A réslámpa használatakor optikailag hibátlan résfény vetül a szemre, így a szem szinte minden rétege láthatóvá és vizsgálhatóvá válik.

Az eszköz segítségével 6-60-szoros nagyítást tudunk produkálni. Az ellenőrzés a szemfenék és a szemfenéki erek állapotát segít feltárni.

Az általános szemészeti látásvizsgálat alkalmával szaruhártya-görbület mérést is végzünk speciális műszerrel, a keratorefraktometerrel.

A dioptriaérték és a görbületi értékek meghatározása mellett szaruhártya térkép készítésére is alkalmas ez a szerkezet.
A vizsgálat minden esetben a látásélesség megállapításával kezdődik, majd komputerizált dioptria és szaruhártya-görbület méréssel meghatározzuk az esetleges fénytörési hibákat (dioptria-eltéréseket).

A szürkehályog a szemlencse elhomályosulásával járó szembetegség.

Kialakulásának oka lehet a szemet érő UV sugárzás, sérülés és genetikailag is örökölhetjük.Idősebbeknél a kialakulás valószínűsége magasabb, így 40 éves kor fölött mindenképp ajánlott a rendszeres látásvizsgálat konkrét panasz megléte nélkül is.

Modern műszereink ki tudják szűrni a szürke- és a zöldhályogot is. A vizsgálat során két különböző eszközzel ellenőrizzük, hogy látható-e homály a szemlencsében:
– számítógéppel, biomikroszkóppal és
– szemtükörrel

Komplett szemészeti vizsgálatunk a szemnyomás mérésével is kiegészíthető.

Kivételes esetektől eltekintve, non kontakt módon, tehát elkerülve a szem felszínének érintését, és érzéstelenítő szemcsepp alkalmazását, végezzük a mérést.

A szemfenékvizsgálatot alapvetően pupillatágítással végezzük, de lehetőség van pupillatágítás nélküli analízisre is, ami FUNDUS kamerával valósítunk meg.

A szemfenékvizsgálat során a fentebb említett módok egyikével a retinát, az ott futó ereket és a látóidegfőt vesszük górcső alá.
A szemfenékvizsgálat minden szemészeti panasz esetén javallott.

A könnytermelés vizsgálat vagy másként könnytermelés-mérés általános, bevett módszere a Schirmer-teszt, amelynek során megnézzük, hogy a könnymirigyek mennyi könnyet termelnek.

A vizsgálat a termelés mértékét határozza meg, a könny összetételét nem.

A térbeli látás meglétének vagy hiányának vizsgálata a Lang Sztereoteszt, amely képeslap méretű speciális cilinderlencsékkel borított felülettel végzünk.

A teszttel gyermekek térlátása is vizsgálható.
A teszt nem méri a látásélességet és a szemészeti vizsgálatot nem helyettesíti.

A szemész szakorvosi vizsgálat díja: 25.000 Ft

8000,- Ft kedvezményt biztosítunk a szemüvegre, ha nálunk készül (keret+lencse)!

Zsófia PéterZsófia Péter
15:42 22 Apr 21
Maximálisan elégedett vagyok mindennel, csak ajánlani tudom mindenkinek! Már a második szemüvegemet készíttettem itt, nem hiába. Szakértelem, profizmus, segítőkészség, türelem -akár a vizsgálatról, akár a szemüveg kiválasztásáról van szó. Nem is merném többet máshol csináltatni a szemüvegem, mert félnék, hogy nem kapom azt a minőséget!
Attila MolnárAttila Molnár
05:36 29 Feb 20
Értenek ahhoz, amit csinálnak, kedvesek, segítőkészek.
Hostess VesperHostess Vesper
12:05 28 Aug 19
Kedvesek, segítőkészek és türelmesek ;) bőség zavara...XD
Zsolt AntalZsolt Antal
11:38 28 Aug 19
Gyors kiszolgálás. Nagyon kedves a doktornő. A kedvenc helyem! Ajánlom őket!
Peter HorvathPeter Horvath
11:15 28 Aug 19
Széles választék, kedves volt mindenki és nagyon jók az árak, majdnem a felét fizettem egy hasonló optikához képest!
js_loader

Várjuk sok szeretettel optikánkban!

A Régiposta Optika családi vállalkozásként működik már 2014 júliusa óta a Belváros szívében, a Váci utca szomszédságában. Üzletünkben nem csak széles szemüveg márka kínálattal várunk minden kedves érdeklődőt, hanem teljeskörű szemészeti vizsgálattal is. Optikánkban látszerészeink segítenek a megfelelő szemüveg vagy kontaktlencse kiválasztásában és saját műhelyünkben testreszabottan készítjük el az Ön szeméhez illő lencséket.
blank

Foglaljon időpontot online!


Foglaljon időpontot szemészeti vizsgálatainkra, ahol a látásproblémák mellett, a gyulladásos szembetegségek diagnosztizálásával, valamint annak kezelésével is foglalkozunk! Gyermek és felnőtt szemvizsgálatainkra várjuk minden régi és új páciensünket a belváros szívében, családias és szakértő környezetben.

A látásvizsgálat egy dioptria meghatározás gépi és manuális úton, szemüveg felírás céljából, ami nem tartalmaz javallatot/szakvéleményt/leletet.

A teljeskörű szemvizsgálat a látásvizsgálaton kívül tartalmaz még egy átfogó szakorvosi szűrést (pl.: kancsalság, színlátás, szemnyomás és szemfenék vizsgálatát), melynek eredményéről szakvélemény/lelet készül.

Loading...
Made with by: blank