Miért van szükségünk olvasószemüvegre?

Miért van szükségünk olvasószemüvegre?

A presbiópia a közeli fókuszálási képesség normális elvesztése, amely az életkorral jelentkezik. A legtöbb ember valamikor 40 – 45 éves kora után kezdi észrevenni az olvasási panaszokat, amikor már nehezen látja tisztán az apró betűket, beleértve a telefonján lévő szöveges üzeneteket is. Kezdetben csak délutáni és esti órákban figyelhetőek meg a tünetek, de később már az egész nap folyamán tapasztalhatóak. Ilyenkor a legtöbben megpróbálják még távolabbra tartani az olvasnivalót, de az csak több kényelmetlenséghez vezet. Ha a könyvet távolabb helyezik a szemtől, a betű mérete kisebb lesz így ez csak átmeneti és részben sikeres megoldás.

A szemlencse az életkor előrehaladásával megvastagszik és megkeményedik ezért fókuszáló képessége is csökken különböző távolságokra. A szemlencsében lévő kötőszöveti rostok veszítenek rugalmasságukból ugyanúgy, mint idővel a bőrünk is és ezért megindul a bőrünk ráncosodás folyamata. Ahogy a szemlencse veszít a rugalmasságából, egyre kevésbé lesz képes a közeli tárgyakra fókuszálni. Ez azt jelenti, hogy a fény nem tud megfelelően fókuszálódni a szemünk hátsó részében elhelyezkedő fényérzékeny szöveten, a retinán. E helyett a fénysugarak fókuszpontja a retina mögé kerül, és a közeli tárgyakat homályosan látjuk. A presbiópia együtt járhat más látásproblémákkal is, például rövidlátással, távollátással, és asztigmiával.

Bár a presbiópia normális változás a szemünkben, ahogy öregszünk, gyakran jelentős és érzelmes esemény, mert az öregedés jele, amit lehetetlen figyelmen kívül hagyni és nehéz elrejteni. Sajnos az olvasási panaszok nem kerülhetőek el, akkor sem, ha korábban még nem viselt szemüveget, ugyanis a szem öregedése egy természetes folyamat.

Ha szemüveg nélkül erőltetjük az olvasást akkor amikor még úgy érezzük, hogy valamennyire el tudjuk olvasni, akkor az fejfájást, szemfájdalmat és látási fáradtságot okozhat, ami fárasztóbbá teszi az olvasást és más közellátási feladatokat.

A legtöbb esetben a presbiópia könnyen korrigálható progresszív vagy egyfókuszú szemüveglencsékkel. Kimondottan presbiópiára specializálódott multifokáls szemüveglencsék széles választéka elérhető a piacon, amelyek nem csak távolra és közelre, hanem bármilyen távolságra éles képet biztosítanak

Ha Ön is úgy érzi, hogy presbiópia tünetei már Önnél is jelentkeztek, akkor jelentkezzen be hozzánk egy látásvizsgálatra, hogy mielőbb elkészíthessük Önnek a tökéletes eszközt az olvasáshoz.


Foglaljon időpontot online!


Foglaljon időpontot szemészeti vizsgálatainkra, ahol a látásproblémák mellett, a gyulladásos szembetegségek diagnosztizálásával, valamint annak kezelésével is foglalkozunk! Gyermek és felnőtt szemvizsgálatainkra várjuk minden régi és új páciensünket a belváros szívében, családias és szakértő környezetben.

A látásvizsgálat egy dioptria meghatározás gépi és manuális úton, szemüveg felírás céljából, ami nem tartalmaz javallatot/szakvéleményt/leletet.

A teljeskörű szemvizsgálat a látásvizsgálaton kívül tartalmaz még egy átfogó szakorvosi szűrést (pl.: kancsalság, színlátás, szemnyomás és szemfenék vizsgálatát), melynek eredményéről szakvélemény/lelet készül.

Loading...

Made with by: