A szemüveg és az arc kapcsolata

A szemüveg és az arc kapcsolata

Az arcunk, – csak úgy, mint a testünk – eltérő másokéval szemben. Épp emiatt nem mindegy mit és hogyan viselünk rajta. Az ami nekünk jól áll, az nem feltétlen lesz jó másoknak, és ez visszafelé is igaz. Ezért vannak olyan berögzült tapasztalatok, melyek megtéveszthetnek minket egy szemüvegkeret választása esetén. Pl.: milyen kerete van a barátnőnknek, barátunknak, egy sztárnak vagy mi a divat a neten. Nagyban megkönnyíti a választást, ha ismerjük, hogy milyen az arcformánk és ahhoz milyen szemüvegkeret illik.

 

Kerekded arc

A kerek arcnak szinte azonos a szélessége és magassága, valamint széles arccsont és kerek áll a főbb ismertetője. Számukra leginkább ideális, ha a szemüveg nyújtja az arcot. A szemüveg formája lehet szögletes, sokszögű, téglalap formájú, mely ellensúlyozza az arc kerek ívét.

 

Ovális arc

Az ovális arcforma kissé nyújtottabb, mint amilyen széles, egyenletes szép arányok jellemzik. Az ilyen szerencsés embereknek szinte bármilyen keret jól áll. Különösen jól mutat rajtuk egy íveltebb, panto formájú keret, de a sarkosabb erős keret is ugyanazt a hatást kelti. A legfőbb szempont, hogy a keret és az arc szélessége megegyezzen.

 

Szív alakú arc

A szív alakú arc főbb jellemzője a széles homlok és keskeny áll. Szemüveg szempontjából a „cicásabb” és karakteresebb keretek illenek hozzájuk. A szemüveg alsó csücskén előnyös lehet, ha kicsit sarkosabb a keret.

 

Szögletes arc

A szögletes arcra jellemző a széles homlok, arccsont és a markáns áll. Nekik a fő szempont, hogy ellensúlyozzuk az erős vonásaikat, ezért keskeny, ovális vagy kerek forma lehet a jó választás. Esetükben nem probléma, ha a kerek egy kicsit nagyobb az ideálisnál.

 

Gyémánt alakú arc

A gyémántra hajazó arcnál a homlok és az állkapocs is keskeny, míg az arccsont erős és széles. Talán nekik a legnehezebb a megfelelő keretet megtalálni, mert mindenképp lágyítani kell az arcot, így íveltebb, vékony vagy keret nélküli szemüveg lehet az ideális.

Természetesen a fent említett 5 típuson kívül is vannak átmenetek, de így már van némi rálátás a fő szempontokra.

 

Fontos időt szánni a keret kiválasztására, hiszen ez egy olyan eszköz, amit nap-mint-nap hord az ember, és lényeges, hogy magáénak, a részének érezze a viselője.
Ne féljen minél több keretet felpróbálni, és bátran kérjen segítséget a szakemberektől is, hiszen csak közösen fogják tudni megtalálni az arc tökéletes kiegészítőjét.


Foglaljon időpontot online!


Foglaljon időpontot szemészeti vizsgálatainkra, ahol a látásproblémák mellett, a gyulladásos szembetegségek diagnosztizálásával, valamint annak kezelésével is foglalkozunk! Gyermek és felnőtt szemvizsgálatainkra várjuk minden régi és új páciensünket a belváros szívében, családias és szakértő környezetben.

A látásvizsgálat egy dioptria meghatározás gépi és manuális úton, szemüveg felírás céljából, ami nem tartalmaz javallatot/szakvéleményt/leletet.

A teljeskörű szemvizsgálat a látásvizsgálaton kívül tartalmaz még egy átfogó szakorvosi szűrést (pl.: kancsalság, színlátás, szemnyomás és szemfenék vizsgálatát), melynek eredményéről szakvélemény/lelet készül.

Loading...

Made with by: