A kontaktlencsék helyes ápolása, tisztítása

A kontaktlencsék helyes ápolása, tisztítása

A jó és kényelmes kontaktlencse viselést több szempont is meghatározza. Többek között a megfelelő lencse kiválasztása, ami mindenképpen szakember feladata. A páciens életmódjából és szemének egyedi paramétereiből adódóan kell kiválasztani, hogy a kontaktlencsének milyen legyen az oxigén áteresztő képessége, nedvességtartalma illetve a pontos méretezése, ami szaruhártyán való tökéletesen illeszkedéshez szükséges. Ezekre a kérdésekre a vizsgálat során kiderülnek a válaszok és így személyre szabottan tudunk ajánlani önnek megfelelő lencsét.

A viselés nem csak abból áll, hogy megtanuljuk felhelyezni illetve kivenni a szemből a lencséket. Nagyon fontos, hogy a lencsék ápolásáról is gondoskodjunk ahhoz, hogy megmaradjon szemünk egészsége.

 

Lencsék ápolása

1. Csak optikában vagy gyógyszertárban kapható multifunkcionális kontaktlencse folyadékot használjunk, ami megfelelőképpen tisztít és fertőtlenít! (Drogériákban kapható folyadékok csak nedvesítik a kontaktlencsét, de nem szedik le a rárakódott szennyeződéseket)

2. Havi lencsék esetén minden kivétel után a lencséket tenyerünkben ápoló folyadékkal együtt kicsit dörzsöléssel megmossuk! Majd a tárolódobozba tiszta folyadékot öntve helyezzük bele a lencsét úgy, hogy a folyadék teljesen ellepje azt.

3. Minden alkalommal öblítsük ki a tokot lencsetisztító oldattal, amikor a lencséket kivesszük és felhelyezzük. Ha a tok üres hagyjuk a tokot lezáratlanul tiszta, száraz helyen, valamint 2-3 havonta cseréljük le a lencse tokot.

4. Havi lencsék esetén, ha nem viseljük őket minden nap – a tárolódobozban lévő folyadékot akkor is cserélni kell 2-3 naponta – valamint érdemes ellenőrizni, hogy a folyadék teljesen ellepje a lencsét, hogy az ne száradjon ki.

Figyeljünk arra, hogy ha viselés közben szúró vagy kényelmetlen érzést tapasztalunk akkor mindenképp vegyük ki a kontaktlencsét, öblítsük le, vizsgáljuk meg, hogy nem-e sérült a lencse és csak azután helyezzük vissza a szembe, ha ezután is zavaróan kényelmetlen akkor dobjuk ki a kukába. Fontos, hogy hetente legalább 1 napot pihentessük a szemünket, és ilyenkor ne hordjuk a kontaktlencsét. Így a szemfelszín fellélegezhet egy kicsit és van ideje regenerálni az esetleges hámsérüléseket.

 

Műkönnyek

A viselés során nyugodtan használjunk nedvesítő műkönnyeket, amik kényelmesebbé teszik a pislogást. Érdemes szakember tanácsát kikérni a megfelelő szemcsepp kiválasztását illetően, nehogy olyan cseppet használjunk, ami a szem hozzászokását eredményezi és súlyosabb szövődményeket okoz.
Száraz szem esetén kifejezetten javasolt a kontaktlencse, illetve a szemfelszín nedvesítése, mert a kiszáradt szemfelszínt ilyenkor még a pislogás is irritálja.
Előfordulhat, hogy a lencsét nehezen lehet kivenni az egésznapos viselés után ilyenkor is bátran használjuk ezeket a szemcseppeket, mert a nedvesítés a kontaktlencse könnyebb elmozdulását segíti elő, és így a szaruhártya hámrétege is kevésbé tud sérülni.


Foglaljon időpontot online!


Foglaljon időpontot szemészeti vizsgálatainkra, ahol a látásproblémák mellett, a gyulladásos szembetegségek diagnosztizálásával, valamint annak kezelésével is foglalkozunk! Gyermek és felnőtt szemvizsgálatainkra várjuk minden régi és új páciensünket a belváros szívében, családias és szakértő környezetben.

A látásvizsgálat egy dioptria meghatározás gépi és manuális úton, szemüveg felírás céljából, ami nem tartalmaz javallatot/szakvéleményt/leletet.

A teljeskörű szemvizsgálat a látásvizsgálaton kívül tartalmaz még egy átfogó szakorvosi szűrést (pl.: kancsalság, színlátás, szemnyomás és szemfenék vizsgálatát), melynek eredményéről szakvélemény/lelet készül.

Loading...

Made with by: